Bayer Leverkusen had donderdag in de rust een dubbele reden om te vieren.

Niet alleen bereikte het de Europa League-finale en hield het zijn treble-bid op koers, maar het late doelpunt van invaller Josip Stanišić behield zijn opmerkelijke ongeslagen record toen Goedkope Bayer Leverkusen voetbalshirts een 2-2 gelijkspel tegen Roma redde.

Beiden leken in gevaar tijdens de tweede halve finale nadat twee strafschoppen van Leandro Paredes voor 2-0 hadden gezorgd die avond en 2-2 in totaal. Maar door een eigen doelpunt van Roma-verdediger Gianluca Mancini acht minuten voor tijd en de gelijkmaker van Stanišić kon Leverkusen zijn ongeslagen reeks verlengen tot 49 wedstrijden.

Leverkusen won met 4-2 en staat op 22 mei in Dublin tegenover een andere Italiaanse ploeg, nadat Atalanta Marseille met 3-0 versloeg en met 4-1 won.

“Het is puur kippenvel!” vertelde Granit Xhaka aan de Duitse televisie RTL. “Je droomt van een sfeer als deze. Je droomt van wedstrijden als deze. Als kind wil je deze wedstrijden meemaken en als je dan vlak voor het einde gelijkmaakt en de finale haalt, is dat ongelooflijk.”

Dat het ongeslagen record zo'n 30 seconden voor het einde bewaard bleef, was opnieuw een onwaarschijnlijke finale in een indrukwekkend seizoen voor de ploeg van Xabi Alonso, die al de Bundesliga-titel won en ook de Duitse bekerfinale bereikte.

De gelijkmaker van Goedkope Bayer Leverkusen kinder voetbalshirts was het 17e doelpunt van het seizoen in de 90e minuut of later in alle competities en de derde keer dat het terugkwam van een 2-0 achterstand in de tweede helft van knock-outwedstrijden in de Europa League.

Roma wist na het verlies van de eerste helft vorige week dat het voor een moeilijke opgave stond en steraanvaller Paulo Dybala was alleen fit voor een plaats op de bank nadat hij in het weekend een blessure had opgelopen tegen Juventus.

Leverkusen kreeg verschillende kansen om het gelijkspel om zeep te helpen en kwam in de 29e minuut dichtbij. Een vrije trap kwam via de buitenkant van het strafschopgebied bij Piero Hincapié terecht, wiens schot via de linkerpaal op de rug van Roma-doelman Mile Svilar stuiterde en over het doel ging voordat het werd weggewerkt door Evan Ndicka.

In plaats daarvan was het Goedkope AS Roma voetbalshirts dat twee minuten voor rust de leiding nam met een penalty van Paredes, nadat Leverkusen-verdediger Jonathan Tah werd veroordeeld voor het neerhalen van de bezoekende spits Sardar Azmoun - die wordt uitgeleend van Leverkusen.

Svilar had even daarvoor een buitengewone dubbele redding verricht en de Roma-doelman zette zijn heldendaden na de pauze voort.

Roma kreeg in de 66e minuut nog een strafschop, toen een corner op het hoofd van Bryan Cristante terechtkwam en Leverkusen vleugelspeler Adam Hložek de bal per ongeluk met zijn vingertoppen wegtikte.

Paredes hield het hoofd koel om de penalty in de linkerbenedenhoek te boren en de bezoekende fans in vervoering te brengen.

Net toen de wedstrijd op extra tijd leek af te stevenen, kreeg Leverkusen het doelpunt dat het nodig had om verder te komen, want de corner van Alex Grimaldo vanaf rechts kaatste terug op Mancini bij de tweede paal en viel over de lijn.

Leverkusen had er de laatste tijd een gewoonte van gemaakt om zijn ongeslagen record te behouden met doelpunten in de blessuretijd, maar liet die nog later vallen dan normaal voordat Stanišić - die in de 90e minuut opkwam - naar binnen sneed en in de zevende minuut van de toegevoegde tijd in de verre benedenhoek schoot.

“Zeker een van hen,” vertelde Stanišić aan RTL toen hem werd gevraagd of dit het grootste moment uit zijn carrière was. “Ik denk dat dit gewoon laat zien wat dit team is, het feit dat we terugkwamen en uiteindelijk met 2-2 gelijkspeelden.

“Ik denk niet dat het ons uiteindelijk iets had kunnen schelen als we hadden verloren en toch verder waren gekomen, omdat we echt de finale wilden halen, maar het is nog mooier op deze manier.”